Sećajući se filozofa Miladina Životića, Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu dodeljuje nagradu za kritički angažman vodećim teoretičarkama i teoretičarima čije delanje proizvodi značajne odjeke u društvenoj praksi.

Naučno veće Instituta, na predlog Komisije, je donelo odluku da za 2023. godinu nagrada bude dodeljena Tomi Piketiju (Thomas Piketty), profesoru na Školi za napredne studije društvenih nauka (EHESS) i Pariskoj ekonomskoj školi (PSE).

Toma Piketi je svoj doktorat branio u dvadeset drugoj godini života, njegova disertacija pod naslovom „Eseji o teoriji redistribucije bogatstva“ nagrađena je 1993. godine nagradom za najbolju disertaciju od strane Association française de sciences économiques. Aktivno se bavi daljim naučnim radom na polju ekonomije, njegov rad je 2006. godine rezultovao osnivanjem Pariske ekonomske škole unutar koje delaju Centre d’économie de la Sorbonne (Université Paris 1), bivši DELTA, CERAS i Centre pour la recherche économique et ses applications (CEPREMAP).

Toma Piketi ima bogatu naučnu karijeru, a svojim istraživanjem je dodatno osvetlio produbljivanje društvenih nejednakosti tokom 1990-ih, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, kao posledica porasta izuzetno visokih prihoda u kontekstu financijske industrijalizacije. Radi kao predavač na Massachusetts Institute of Technology, i naučni je saradnik u Centre national de la recherche scientifique (CNRS). Autor je knjiga „Živela američka levica. Hronike od 1998 do 2004“, „Visoki prihodi u Francuskoj u XX veku: nejednakost i redistribucija, 1901-1998“, „Kapital u XXI veku“, „Kapital i ideologija“, „Živeo socijalizam“ i „Kratka istorija nejednakosti“. redovno piše kolumne, hronike i poglede u uglednim novinama kao što su Libération i Le Monde. Tomu Piketija odlikuju izuzetne intelektualne sposobnosti i nepokolebljiva posvećenost angažovanoj društvenoj nauci koja se ne suzdržava od konfrontacija, već afirmiše i štiti vrednosti međunarodne akademske zajednice. Intelektualna i lična putanja Tome Piketija obeležene su neosporivim naučnim doprinosima, nepokolebljivim vrednosnim principima i odlučnom posvećenošću promociji kvalitativno drugačijeg društva. On je uticajni glas iz naučnog polja koji nastavlja da u javnim raspravama inspiriše i pokreće debate koje prevazilaze nacionalne i disciplinarne granice, i oblikuju tokove naših društava.

Toma Piketi je član Međunarodnog naučnog odbora Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.