Trajanje projekta:15.11.2023 – 15.08.2024

Donator:OSF Zapadni Balkan, ERSTE fondacija i fond braće Rokfeler.

Nosilac: Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Partneri: Regionalni centar za napredne humanističke studije – RECAS, Regionalna mreža centara za napredne studije JIE

Nadovezujući se na Program malih stipendija otvorenog društva Institut za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT) koji je pilotiran 2021. i 2022. godine u Srbiji, i desetogodišnjeg programa stipendiranja sa 138 istraživača u ranoj karijeri koji je sporveo naš ključni partner u regionu – RECAS-a, ovaj projekat ima za cijlj da proširi program na region Zapadnog Balkana i uspostavi regionalni program za istraživače iz svih šest zemalja u regionu. 

Glavni cilj ovog programa je osmišljen da pruži prilike za rad i povezivanje akademicima i istraživačima iz regiona sa akademskom zajednicom i akterima iz oblasti javnih politika u regionu (javna uprava, civilno društvo, mediji). Ovaj program ima za cilj da inspiriše istraživače da sprovode istraživanja i podele svoje nalaze u regionalnim univerzitetskim centrima, podstičući akademsku mrežu na Zapadnom Balkanu. Program pruža podršku i resurse Univerziteta u Rijeci i Beogradu, uz mogućnost zajedničkog gostovanja na univerzitetima u Skoplju, Sarajevu, Prištini, Tirani ili Podgorici.

Tematski fokus programa je na pitanjima vezanim za evropske integracije i regionalnu saradnju, socijalnu i ekonomsku pravdu, digitalnu transformaciju, kao i upravljanje sveobuhvatnim društvenim posledicama ovih megatrendova.